De websites die je kunt vinden via zoekmachines maken slechts een fractie van het totale aantal websites uit. Zoals je je misschien kunt voorstellen zijn er allerlei instanties die hun informatie niet vindbaar willen maken. Die informatie staat dus op een niet-geïndexeerde website.
Google of een andere zoekmachine kan hier dus niet bij. Deze websites bevinden zich in het zogeheten Deep Web. Een onderdeel van het Deep Web is het Dark Web of Dark Net. Het grote verschil tussen het Deep Web en Dark Web is dat websites op het Dark Web moeite doen om niet gevonden te worden.
Het gaat dan vaak om zeer gevoelige informatie of informatie die slechts bedoeld is voor een handjevol gebruikers. Je hebt hiervoor speciale software nodig, zoals een aangepaste webbrowser.
Zonder kom je het Dark Web niet op. In dit artikel leggen we uit hoe jij toch het Dark Web op komt. Het Dark Web wordt vaak geassocieerd met illegale activiteiten, maar biedt journalisten en mensen die zich inzetten voor mensenrechten ook een veilige plek om informatie uit te wisselen. Soort van veilig internetten voor andere doeleinden.
Dat is bijvoorbeeld belangrijk als zij zich in onderdrukte gebieden bevinden waar het anders onmogelijk is veilig te blijven. Het Dark Web biedt gebruikers allerlei mogelijkheden die er niet zijn als je op het ‘gewone’ of zogeheten Surface Web zit. Het Dark Web is niet illegaal, hoewel er wel illegale activiteiten plaatsvinden. De onderstaande tips en werkwijze kun je dus gewoon legaal toepassen.
Wat is het Dark Web
Om te beginnen is het handig om te weten wat het Dark Web is. Om dat uit te leggen, vergelijken wij het internet met een drijvend stuk ijs wat net op de noordpol is afgebroken. Het grote stuk ijst drijft op het wateroppervlak. Een groot deel van het ijs kan je met je oog zien, maar het grootste deel ligt onder water. En zo kan je het Dark Web erg goed uitleggen.
Wat op het internet met het blote oog te zien is in Google, wordt het Surface web genoemd. Dit is dus te vergelijken met het stuk ijs wat jij kan zien als je op een boot zit. Zo is bijvoorbeeld de site van jouw bank, sportvereniging of universiteit beschikbaar op het Surface web. Echter, een erg groot deel is niet in Google geïndexeerd. Denk hierbij aan de beveiligde omgeving van jouw internetbankieren, of gevoelige informatie van het bedrijf waar jij voor werkt. Deze niet geindexeerde pagina’s bevinden zich niet op het Surface web, maar op het Deep Web. Het Deep Web is dus in feite het bovenste stukje van de ijsberg wat onder het water ligt. Als je verder naar het diepste puntje van de ijsberg gaat, dan kom je terecht op het Dark Web. Dit zijn niet geïndexeerde pagina’s waar vaak illegale activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan illegale handel in drugs of wapens.
Waarom je een VPN nodig hebt voor het Dark Web
Om het Dark web of Dark Net op te kunnen heb je een VPN verbinding nodig. Nu vraag je je misschien af ‘wat is VPN verbinding’ of ‘wat betekent VPN?’. Een VPN verbinding is een Virtual Private Network verbinding.
Als je surft over een VPN komt de VPN tussen jou en de website die je bezoekt, in te staan. Je surft onder een ander IP-adres en je bent zo direct anoniem.
Lees ook hoe verberg je een IP-adres.
Daarnaast kun je geografische blokkades omzeilen met een VPN, door verbinding te maken met een server elders in de wereld. Zo zijn jouw gegevens niet zichtbaar voor derden, of voor de website die jij bezoekt.
Hoe kom je op het dark web?
Oke, maar hoe kom ik op het Darkweb, vraag je je nog steeds af. Goed, om het Dark Web op te gaan heb je een aantal dingen nodig. Een heel goede snelle VPN verbinding (dus geen gratis provider) en een goede webbrowser, zoals de Tor-browser.
In principe kun je de Tor-browser downloaden en daarna naar de zogeheten Hidden Wiki pagina surfen. Dit is een soort startpagina op het Dark Web met een aantal adressen van Dark Web pagina’s. Je hebt hiervoor wel de precieze URL nodig: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page.
Hoe kom ik op het Darknet? Nou, zo dus. Je kunt eigenlijk relatief eenvoudig het Dark Web op komen. Bovendien kun je met zoekmachine DuckDuckGo wel degelijk op het Dark Web zoeken.
Het is echter eenvoudiger directe URL’s te gebruiken. Je moet die dan wel tot je beschikking hebben. Daarom kun je de meeste websites op het Dark Web vaak alleen op uitnodiging bezoeken. De URL’s zijn ingewikkeld en lang en niet zo maar te kraken.
Veiligheid op het Dark Web
We zouden een compleet artikel over veiligheid op het Dark Web kunnen schrijven, want we kunnen er kort over zijn: het Dark Web is niet veilig.
Je kunt relatief eenvoudig verbinding maken zodra je de Tor-browser en de beste VPN hebt, maar daarna dien je ook nog een aantal instellingen aan te passen zodat derden geen misbruik van je kunnen maken.
Daarnaast is de kans groot dat je malafide, criminele of schokkende content tegenkomt. Het Dark Web is dus niet voor watjes, maar biedt de onderlegde gebruiker ook zeker mogelijkheden.
Lees je dus goed in en zorg dat je over de juiste software beschikt voor je het Dark Web op gaat. Lees ook de reviews van de meest gebruikte VPN services op dit moment als: NordVPN, ExpressVPN en Surfshark VPN.