VPN en Tor netwerk

The Onion Router, ook wel Tor genoemd, is een browser die gebruikers veel meer anonimiteit geeft dan gebruikers van andere bekende browsers. Adverteerders en andere partijen kunnen niet zo eenvoudig met je surfgedrag meekijken als je gebruik maakt van Tor. Ideaal, zou je denken. Tor heeft zeker voordelen. De browser leidt het internetverkeer om waardoor je minder zichtbaar bent dan normaal. Dat leidt echter ook tot tragere verbindingen. Lees hier ook meer over anoniem browsen!

Als je gebruikt wilt maken van Tor is het aan te raden je internetverkeer over een VPN te laten lopen. Tor wordt namelijk vaak gebruikt om toegang te krijgen tot het niet gereguleerde deel van het internet, het dark web. Hier vinden veel criminele activiteiten plaats en je vindt er malware en virussen. Goede bescherming is dus noodzakelijk als je je hier aan wilt wagen.

Tor: anoniem maar niet veilig

Hoewel je anoniem(er) kunt surfen via Tor ben je niet meteen veilig als je deze browser gebruikt. Daarom is een VPN een handige aanvulling.

Er zijn veel pogingen gedaan gegevens te achterhalen van Tor-gebruikers en dat is ook een aantal keren gelukt. Je bevindt je al snel op een schimmig gedeelte van het internet als je met Tor surft. Een goede VPN-provider die je kunt inzetten in combinatie met Tor is bijvoorbeeld ExpressVPN, CyberGhost of NordVPN. Deze providers bieden je een stabiele surfervaring en voldoende veiligheid.

Ontdek ook hier de beste VPN services van dit jaar!

Is Tor noodzakelijk voor anoniem internetgebruik?

Hoewel Tor je een browser biedt die je internetgebruik anonimiseert, is het lang niet de beste manier om je veiligheid te garanderen. Alleen in specifieke gevallen is Tor echt een aanrader. Bijvoorbeeld als je echt het dark web wilt bezoeken of je in landen bevindt waar je zo anoniem mogelijk moet of wilt surfen.

Het is aan te raden je eerst goed in te lezen in het gebruik van deze browser en voor de zekerheid altijd je VPN in te schakelen als je met Tor aan de slag gaat. Het is overigens wel legaal om deze browser te gebruiken, ook in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *