Je kunt op verschillende manieren in aanraking komen met een proxy of proxyverbinding. In dit artikel leggen we je graag uit wat een proxy en proxyverbinding zijn. Als jij je afvraagt ‘wat is een proxy?’, weet je na deze uitleg wat je ermee kunt en hoe je veilig verbinding maakt met een proxy.
Wat is een proxyverbinding?
Een proxyverbinding loopt altijd via een proxyserver. ‘Ja, oké, maar wat is een proxyserver’, denk je nu misschien. Logisch! Een proxyserver is een server die tussen jou en de website die je wilt bezoeken, in staat.
Proxyservers worden om verschillende redenen gebruikt. Zo kan een proxyserver worden ingezet om internetverkeer sneller te laten verlopen of als buffer tussen een computer en het internet. Daarin lijkt een proxy enigszins op een VPN-verbinding, die ook als tussenstation fungeert en je online veiligheid biedt.
Wat is proxy dan, in vergelijking met een VPN?
Let op, een proxy is zeker niet hetzelfde als een VPN-verbinding. Sterker nog, als je anoniem surfen wilt of verbinding wilt maken met een proxyserver is het verstandig een VPN-verbinding aan te hebben staan. Sommige proxyverbindingen maken het eenvoudig om jouw data te verkrijgen.
Dat wil je natuurlijk juist niet. Dat is ook de reden waarom websites als The Pirate Bay aanraden een VPN in te schakelen. The Pirate Bay gebruikt ook meerdere proxyverbindingen om uit handen te blijven van partijen die dit netwerk willen opdoeken.
Verschil proxy en VPN
Zowel bij het gebruik van een proxy als bij een VPN wordt jouw IP-adres verborgen. Alleen het IP-adres van de proxy of de VPN is te zien. Dat zorgt voor meer anonimiteit en veiligheid.
Er zitten echter ook grote verschillen tussen beide tools. Zo versleutelt een proxy je gegevens niet, terwijl een VPN dat wel doet. Daarnaast hebben veel VPN-aanbieders handige snufjes in huis waardoor je online veiligheid goed gewaarborgd wordt, zoals een kill switch.
Ten slotte is de snelheid van een VPN vaak hoger dan die van een proxy en dien je een proxyserver goed in te stellen voor je er grote voordelen mee behaalt op het gebied van online veiligheid. Ook met een proxy kun je bijvoorbeeld geografische blokkades omzeilen, maar je dient de proxy dan wel goed in te stellen.
Dat vereist technische kennis die de meeste mensen niet in huis hebben. Het afsluiten van een VPN abonnement is dan veel eenvoudiger en brengt minder risico’s met zich mee.
Een proxy is overigens niet volledig vervangbaar door een VPN. Dat is afhankelijk van het doel waarvoor de proxy wordt ingezet. Veel bedrijven richten hun IT-omgeving in met behulp van een proxy, waardoor onderling internetverkeer soepel verloopt.
Hoewel een VPN zeker gebruikt kan worden om zakelijke online omgevingen te beveiligen, is een proxyverbinding wel noodzakelijk voor dat soort constructies. Online lees je meer over de verschillende soorten proxyverbindingen die gebruikt worden, zoals een open proxy, een transparante proxy en een reverse proxy.
Niet alle proxyverbindingen zijn echter even voordelig. Vooral open proxy’s kunnen een probleem vormen. Spam wordt bijvoorbeeld vaak via een open proxy verstuurd, via virussen die open proxy’s bevatten.
Het is daarom aan te raden alleen zelf met proxy’s aan de slag te gaan als je hier ervaring mee hebt en alleen verbinding te maken met een proxyserver als je goed beschermd bent, bijvoorbeeld met een VPN.
Proxyverbinding of VPN?
Als je overweegt een proxyserver in te schakelen voor online veilig internetten raden we je toch aan te kijken naar de mogelijkheden van een VPN.
Een VPN hoeft niet duur te zijn. Een abonnement bij SurfShark of NordVPN hoeft niet meer dan €3 per maand te kosten. Dit zijn tevens de beste VPN services. Ook heb je beste gratis VPN aanbieders die niet aanraden om echt veilig te zijn. Daarmee ben je niet alleen goed online beschermd maar kun je ook anoniem surfen, downloaden en geografische blokkades omzeilen.